Acest articol se actualizează periodic!

”Phishing” reprezintă un tip de ”inginerie socială”, adică manipularea persoanelor pentru a efectua unele acțiuni sau a divulga informații confidențiale.

Phishingul este o tehnică de obținere frauduloasă a informațiilor private. În mod tipic, phisherul (autorul acestui tip de atac cybernetic) trimite un e-mail care pare să provină de la o sursă legitimă, de exemplu serviciul IT al unei organizații, o bancă, un serviciu de curierat ș.a.m.d.

Administratorii IT ai rețelei Universității Valahia din Târgoviște NU VĂ VOR SOLICITA NICIODATĂ DIVULGAREA PAROLEI CONTULUI dumneavoastră!

Pentru resetarea parolei uitate vă rugăm să urmați instrucțiunile prezentate în materialul de aici.

Pentru schimbarea parolei (presupune cunoașterea parolei curente) vă rugăm să urmați instrucțiunile prezentate în materialul de aici.

În cele ce urmează vă prezentăm câteva exemple din mesajele de poștă electronica blocate de către sistemul de securitate informatică al Universității Valahia din Târgoviște.

Dacă primiți vreodată astfel de mesaje, vă rugăm, nu accesați link-urile și nici nu introduceți date personale (Nume, CNP, număr de telefon, card bancar, nume de utilizator și parole) ci semnalați încercarea de fraudă serviciului IT  redirecționând mesajul suspect către adresa de email it@valahia.ro sau completând formularul de asistență tehnică din pagina https://it.valahia.ro/

phishing 9

7

4

Exemplu în care atacatorii simulează mesaje venite din partea unor servicii de curierat.

8

2

Exemplu în care atacatorii simulează mesaje despre partajarea din exteriorul organizației a unor fișiere pentru a vă determina să introduceți numele de utilizator și parola de la contul instituțional:

3

Unul dintre cele mai ”vânate” conturi este cel de Netflix, atenție la mesajele suspecte, nu dați curs solicitărilor de conectare!

5

Există atacatori care chiar vă anunță că ați câștigat la loterie … în TOGO !!!

6

Inginerie socială – Wikipedia